top of page

Aktivering - för regniga dagar och isoleringsperioder!

Vad ska man aktivera hunden med när det inte finns möjlighet att träna det man brukar? Hur ska jag aktivera min hund, jag har slut på idéer? Aktivera hunden nu när jag inte vill delta i gruppträning under rådande omständigheter? Frågorna väller in, både muntligt och skriftligt! Under mina kurser den senaste tiden har jag fått många frågor kring just aktivering och vad man kan göra med hunden om vädret är tråkigt eller om man inte kan/känner för gruppträningar. Därför kommer här några tips på olika former av aktivering som kan göras inomhus eller utomhus beroendes på vad man är i behov utav: INOMHUS


Nosarbete

Vi behöver inte gått en kurs i Nose work eller föremålssök för att aktivera vår hund inomhus! Vi kan helt enkelt gömma antingen godis eller leksaker inomhus för att låta hunden använda nosen och huvudet. Visa gärna hunden det du tänkt att gömma och platssätt vovven (alternativ be någon hålla vovven eller koppla fast den inomhus) för att gå iväg och gömma godis/leksak! Till en början måste ni starta enkelt och ge hunden förutsättningen för att LYCKAS, dvs. starta gärna ett sök med att låta hunden se var ni gömmer det som ska hittas. Lägg på en signal precis innan ni ger hunden lov att lämna position och börja leta, ex. "SÖK" eller "LETA", om vovven letar efter godis så får de möjlighet att självbelöna sig på plats, om hunden letar fram en leksak kan vi börja kampa med hunden som belöning! Kul, fascinerande och utmattande för våra vovvar! TIPS! Sk*t i matskålen! Göm hundens torrfoder istället eller kasta ut det över golvet för att låta hunden jobba extra för sin mat! De flesta matvägrarna brukar glatt käka i sig sitt torrfoder sålänge dom slipper stå ensam med nosen ner i en skål...Skrammelträning

Vid det här laget vet ni nog att skrammelträning ligger mig varmt om hjärtat, framförallt (med mer erfarenhet) för de små valparna! Att börja arbeta med skrammelträning är inget många gör bara sådär, utan vi börjar när problemet med rädsla inför höga smällar eller fyrverkerier redan är ett faktum. Men om vi istället tar vår isoleringsperiod eller en regnig dag till att träna skrammelträning kan vi förebygga och erbjuda hunden ett sätt att göra ljud på egen tass! Använd ex. ett aluminumskål för att lägga något gott i botten - tänk på att när vi arbetar med skrammelträning så ska det ligga något VÄLDIGT GOTT i botten på skålen, ex. mjukost eller bacon - lägg sedan i en sked eller slev i skålen, det som nu är placerat i skålen på botten nås bara om hunden själv rör vid skeden/sleven som skapar konstiga ljud och hunden får självbelöna sin modighet! Glöm bort allt som har med "fast food" att göra, att hunden bara får käka mat/godis utan att arbeta för det är TRÅKIGT och låter inte hunden fundera särskilt mycket. Öppna era köksskåp och låt fantasin flöda! Hur kan jag aktivera min hund med det jag har i det här skåpet? Nya tricks & signaler

Varför inte lära hunden något partytrick den inte redan kan, ex. rulla runt, vinka, lägga sig på sidan, backa eller något ni vill att hunden ska kunna! Om ni inte har kunskapen till att veta hur ni ska träna in det så finns det mycket videoklipp på Youtube att använda! Tänk på att belöna ofta till en början, minsta rörelse mot ert mål ska belönas! Använd gärna klicker om ni vill ha lite GO i hunden, klickern är energihöjande! Det går självklart lika bra att använda en belöningssignal, ex. "YES!" eller "BRA!". Tänk på att vi faktiskt kan hitta inspiration från olika hundsporter för att göra nya tricks! Vi kanske inte är intresserade av att tävla i Rallylydnad men det kan ändå vara väldigt användbart att träna in ett fotgående för att använda i vardagen!

Hyr träningslokal med utrustning

Det är faktiskt inte så dyrt att hyra en lokal för sig själv och vovven! Vi behöver inte vara experter och följa tävlingsregler för att låta hunden prova på agility ex! Haninge hundhall har fina hinder mm som man får bruka om man hyrt lokalen. Prova på och se hur din hund tycker det verkar, kanske hittar ni ett nytt sätt att aktivera på som även öppnar upp för att gå kurs eller privatträna hos hundinstruktör. Det kan ibland även finnas balansbollar och annat i träningslokalerna för att aktivera sin hund!

Vård

Ett ypperligt tillfälle att träna hantering och belöna hunden för att vi får klippa klor, kolla/lukta i öronen, kolla ögonen, rengöra päls, borsta tänder mm. Även detta kommer få hunden lite tröttare och framförallt om det är något ni gör sällan eller aldrig. Skicka in vovven i "Ryggsäcken" och belöna stillheten för att kunna börja hantera vovven! Kanske börjar ni träna in att få öppna munnen, kolla ner i halsen på vovven eller bara öva in att hunden ska hålla stadga i position när de ska få en vaccinationsspruta? Många fördelar med hantering! Framförallt att vi bygger förtroende och lönsamhet! På mina sparade stories på Instagram kan ni se hur vi tränat in "Haka" och vad vi kan använda det till!


Aktiveringsleksaker

Finns många olika typer att använda, gå till närmaste hundbutik så har dom mängder att erbjuda! Jag förespråkar dock att vi inte bara lämnar hunden med aktiveringsleksaken utan att vi faktiskt deltar och gör det kul för hunden! Vi behöver såklart inte gå och köpa grejer för att få till aktiveringsleksaker, göm godis under en skål eller i en ihoprullad handduk och låt vovven klura ut hur den ska komma åt godiset!


Lösningar på vardagsproblem!

Visst är det ett ypperligt tillfälle att träna bort ett beteende som är oönskat hos hunden en dag när det regnar? Kanske har vi en hund som skäller på alla grannar i trapphuset eller som hoppar upp på bordet konstant. Ta tillfället att träna bort detta med positiv förstärkning och motbetingning/skvallerträning! (Inlägg om detta kommer senare). Ta tillvara på att ni har tiden till att bara fokusera på just ett enda problem och arbeta med just detta! Glöm inte att koppelträning fungerar alldeles utmärkt att göra inomhus också! Ringklockor

Jätteroligt att lära hunden att plinga på ringklockor för att välja godis eller annat som vi önskar ska kunna göras med klockan! Börja med att ha en ringklocka liggandes på golvet framför hunden, när hunden bara tittar mot klockan så kan ni ge belöningssignal "Yes!" och sedan belöna, fortsätt på detta sätt tills dess att ni belönat ner hunden mot klockan/ hunden rör klockan med nosen/tassen. När hunden faktiskt plingar så jackpotbelönar vi och gör det EXTRA lönsamt för hunden att röra klockan, när detta flyter på och hunden plingar på kan vi utöka till ytterligare en klocka. Lägg nu gärna på en annan sorts godis OCKSÅ! Ha två klockor framför hunden och två olika sorters godis vid klockorna, kanske får ni här svaret på vilket godis hunden tycker mest om? Spännande! Gå på konstiga material

Placera ex. en handduk, skedar, bubbelplast, en bräna som inte ligger platt på marken (så den vippar) eller något annat "läskigt" som hunden får prova gå på och belönas när dom provar/vågar! Tänk bara på att inte ha något farligt på golvet så hunden inte gör sig illa! Börja smått och utmana hunden vart eftersom!


Balansera

Inomhus kan vi använda bl a balansbollar för att aktivera hunden på psykiskt och fysiskt!


UTOMHUS


Nosarbete

Självklart kan vi även plocka ut nosarbetet och använda oss av denna aktivering utomhus! Ute på promenaden kan vi med fördel stanna upp och låta hunden leta efter godis i skogen eller sin favoritleksak, får ni ett viktigt samtal och vill aktivera hunden tar ni helt enkelt bara och kastar ut godis i terräng för att låta hunden aktivera sig själv!


Godisträd

Att gömma godis i barken på träd på olika ställen brukar vara mycket uppskattat för hundarna att leta efter, här kan vi gärna placera godbitar på olika höjd för att hunden även ska få sätta upp tassarna på trädet och arbeta med nosen även på högre höjd!


Problemlösning

Ta alltid tillfället i akt - när hunden trasslat in sig runt ett träd eller en lyktstolpe - att låta hunden klura ut hur den ska ta sig runt UTAN hjälp från dig som ägare! När vi gjort detta tillräckligt många ggr för att hunden ska fatta hur den löser sitt problem så kan vi lägga på signal "Runt!" precis INNAN hunden går runt! Om vi nu vill ha signal på detta dvs.


Balansera/ Hoppa upp och krypa under

Att låta hunden balansera på stockar, hoppa upp på stenar och/eller krypa under fallna träd i skogen är både en bra aktivering, problemlösning OCH stärkande för får vovves självförtroende! En aktivering som passar de flesta hundar men framförallt de som är lite mer försiktiga i sin natur! Låt vovven få enkla uppgifter för att bygga upp självförtroendet och utöka successivt svårighetsgraden och kanske lägger vi till och med på ett sitt eller ligg med stadga på den där stocken som hunden balanserar på! Ni kommer säkerligen märka effekten av denna aktivering, många av våra vovvar väljer att aktivt - utan uppmaning - att hoppa på samma sten/stock nästa gång vi är på samma ställe för att det är KUL och LÖNSAMT!


Kurragömma

Inte behöver vi gå en personsökskurs för att använda en del av den kunskapen som finns att hämta i just personsök. Vi kan helt enkelt gå och gömma oss när någon annan håller vår hund eller så "försvinner" vi helt plötsligt bakom ett träd om hunden går lös/ på långlina under promenaden! Ett bra sätt att träna följsamhet, inkallning och aktivering på!


Apportering

Om ni har en hund som uppskattar att få springa ut efter föremål för att hämta in dessa till er så är detta ett utmärkt sätt att aktivera sin hund på! Börja enkelt så hunden ser var ex. favoritleksaken tar vägen och får springa ut och ta den in till er igen, BÖRJA LEK/KAMPA med leksaken innan ni kastar ut den på nytt! Vissa vovvar blir sk "dopamin junkies" när vi endast kastar en boll fram och tillbaka, dom springer och springer men blir aldrig uttröttade. Göm istället bollen och låt hunden leta efter den så får vi ner de stressade jagandet av bollen och låter hunden bli trött på riktigt!Drag, cykling, springa med etc

Om ni själva uppskattar att ta en cykeltur eller springa kan ni självklart även låta vovven hänga med! Att komma ut på en löprunda istället för att lunka fint i kopplet uppskattar många hundar och det kan göra en del av oss människor mer benägna att ta ut hunden på en ordentlig aktiveringstur istället för att ta den gamla vanliga (tråkiga) promenaden. Att låta hunden träna drag är ett fint sätt att träna in signaler på och även att aktivera små muskler hos hundarna - jag tänker inte lägga in för mycket information om drag utan hänvisar till att ni ska googla och faktiskt använda er av ordentlig information och utrustning så hunden inte får ont eller blir snedbelastad!


Vardagslydnad och signaler

På vår vanliga promenader är det såklart fritt fram att helt plötsligt träna ex. följsamhet, bestäm er för ett visst avstånd och belöna vovven på denna sträcka, fortsätt sedan er promenad som vanligt. Att överraska hunden med en signal eller nyttogöra på den annars vanliga promenader har många fördelar bl a att hunden blir mer uppmärksam på oss som förare.


Avslutningsvis vill jag förespråka att använda rätt utrustning till hunden oavsett vilken aktivering ni tar till, se till att hunden har en sele/halsband som är bekvämt, ordentligt koppel eller lina utan ögla ( så dom inte fastnar någonstans och får ett obehagligt ryck helt plötsligt). Regntäcke, värmetäcke, skor, kyldyna/kylväst för varma dagar, vattenskål för hunden. Vi som ägare förenklar mycket av vår träning om vi själva är klädda efter vädret så vi orkar fortsätta aktiveringen och att använder oss av belöningsfickor eller belöningsbälten så vi har tillgång till att använda oss av bägge våra händer och inte behöver hålla belöning i ena handen! Att ha en stark belöningssignal ger oss extra utrymme för att sträcka oss efter godis i en påse men ändå ha rätt timing på belöningen!


Den stora frågan; Varför ska jag aktivera min hund?

Kan ni förstå hur många hundar som har det väldigt tråkigt om dagarna? Som får fler och fler problembeteenden och beter sig sämre än vad vi önskat? Inte så konstigt kanske när dom är så uttråkade? Många ser nog på aktivering som något vi behöver planera in på 2-3 h om dagen och känner att dom därför inte har tid. Vi behöver inte göra aktiveringen till ett jättestort moment, det kan räcka med något litet - nytt - var eller varannan dag bara för att hunden ska få det lite roligare i vardagen!

Stress, rädslor, aggressioner, oönskade jaktbeteenden och/eller problembeteenden är ett ökande samhällsproblem för ägare och hundar. Mycket av detta bottnar i att hundarna är ostimulerade och bygger upp en inre stress så sedan leder till allvarligare problem! Har man skaffat hund måste man aktivera den och man behöver inte vara hundexpert eller tävlingsmänniska/tävlingshund för aktivering. Punkt slut.


Hitta det som du och hunden tycker är kul och njuter av! Lycka till!

Комментарии


bottom of page