top of page

Bygga belöningsbank!

Vi kan lära vovvarna mycket med hjälp av godis av alla dess slag, köttbullar och korv går hem hos de flesta hundarna. Vi får dock inte glömma bort att utöka vår belöningsbank även med leksaker! Hundar emellan lär känna varandra, gränser och respekt genom leken, bl a kan dom använda sig av "jaktlek" där den ena vovven kanske plockar upp en pinne eller leksak i munnen och springer iväg med budskapet "Ta mig om du kan hinna ifatt mig!" Anders Hallgren skriver i sin bok: Nyckeln till lycka. Att motverka social stress hos hundar, följande: "LEKEN, Inom vargfamiljen leker man mycket, man retas och rullar runt, utmanar och jagar varandra. Särskilt de yngre verkar älska sina lekar. Dessa är viktiga för att stärka sammanhållningen i gruppen. Obekanta hundar lär känna varandra i lek, men det får inte gå till hur som helst. Okända kan inte kasta sig på varandra i vilda brottningslekar eftersom de är alldeles för snarlika riktiga slagsmål. Detta tycks hundar veta instinktivt och inleder därför 'presentationer' med jaktlekar". Detta behöver vi förstå, se och använda för att bygga en belöningsbank med vår vovve. Att leka är vägen till många hundars hjärtan! Det är även viktigt att kunna erbjuda något annat än godisbelöningar, det kan faktiskt te sig så att vi inte har med godis någon gång när vi önskar belöna hunden, har vi då tränat hunden på att det finns en stor och värdefull belöning i att leka med husse/matte kommer det gå lika bra att plocka upp en pinne i skogen och dra längs marken!


Med leken gör vi hunden mer motiverad till att samarbeta och välja oss i stället för världens alla störningar som presenteras dagligen!

Lek så ofta ni kan med era vovvar! Ex. vid inkallning är detta mycket effektivt! Om vi kallar in hunden och den vänder mot oss presenterar vi en leksak som börjar åka längs med marken då bygger vi upp ett stort värde kring oss som ägare! WOW säger hunden, när jag kommer in till husse/matte då blir det jaktlek, härligt! En annan del av leken är självklart brottning och knuffar, där måste vi dock känna av om våra hundar är bekväma med detta . Många hundar uppskattar när vi buffar och knuffar på dom, andra tycker det är lite obehagligt så gå försiktigt fram!


Har ni en vovve som inte är särskilt intresserad av godis eller leksak, möjligtvis både och? Då föreslår jag att ni gå en kurs i "Lek och belöningsutveckling" hos Kickan Nikolic - K9 Education!

Och viktigast av allt! Glöm inte bort att själv ha kul och tjoa ordentligt, det är alltid roligare att leka med någon som är väldigt engagerad!


Så var hittar vi leksaker som är grymma!?! Doggie-zen! Där finns bl.a Bläckfiskjagaren! Hundcompagniets favoritleksak!

コメント


bottom of page